Na 183. schôdzi Vlády Slovenskej republiky sa bude v 23. bode prerokovávať návrh na založenie podniku Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a.s. (JESS, a.s.) – spoločného podniku štátnych spoločností JAVYS a ČEZ. Európska komisia odsúhlasila vytvorenie spoločného podniku už 4. novembra tohto roku.

Po schválení návrhu na založenie spoločnosti Vládou SR nebude už nič brániť jej vzniku. Malo by sa tak stať do konca roku 2009. Spoločnosť JESS, a.s. bude zodpovedná za prípravu, výstavbu a prevádzku nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach.

Novy jadrový zdroj v Jaslovských Bohuniciach predstavuje jednu z najvýznamnejších investícií v histórii Slovenska, ktorá významným spôsobom prispeje k posilneniu energetickej sebestačnosti Slovenskej republiky. Investícia v čase hospodárskej krizy prinesie veľké množstvo nových pracovných príležitostí a do štátneho rozpočtu budú následne plynúť príjmy z priamych a nepriamych daní a dividendy zo zisku spoločnosti.

Touto transakciou dosiahne štátna spoločnosť JAVYS ku koncu roku 2009 významné zhodnotenie svojich aktív a vo svojom majetku vytvorí investíciu v objeme približne 120 mil. € (3,5 mld. Sk), pričom táto investícia sa bude ďalej zhodnocovať.

Ing. Dobroslav Dobák