Za účasti ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka podpísali v Bratislave 11. marca 2010 predseda predstavenstva JAVYS, a.s. Ing. Ján Valko, podpredseda predstavenstva JAVYS, a.s. Ing. Peter Čižnár a Vince Novak, riaditeľ útvaru Jadrovej bezpečnosti Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) päť grantových dohôd.

Na základe podpísaných Grantových dohôd sa alokuje 92,21 mil. € z BIDSF.

Slovenská republika začne čerpať prostriedky EÚ na realizáciu projektov, ktorých väčšina pokrytá dnes podpísanými Grantovými dohodami, je 100% hradená z BIDSF.

Do dnešného dňa bolo so spoločnosťou JAVYS, a.s., podpísaných 15 grantových dohôd za približne 160 mil. €.

Grantové dohody predstavujú prísľub európskej banky financovať projekty pokryté týmito dohodami. Projekty schválilo Zhromaždenie prispievateľov fondu BIDSF. Grantová dohoda je garanciou, že EBOR ako administrátor fondu BIDSF bude zo zdrojov fondu uhrádzať náklady za ďalšie projekty, ktoré uspeli v medzinárodných tendroch a týkajú sa prípravy a realizácie vyraďovania JE V1.

Pred samotným podpisom grantových dohôd musí JAVYS, a.s., ako prijímateľ pomoci z fondu BIDSF projekt identifikovať, navrhnúť jeho finančný model, predstaviť na Spoločnom výbore medzi SR a EBOR, kde sa podrobí preskúmaniu, či spĺňa podmienky financovania z fondu BIDSF (priama spojitosť s odstavením JE V1) a následne ho obhájiť na Zhromaždení prispievateľov fondu BIDSF v Londýne za účasti prispievateľov a Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Fond BIDSF zriadila Európskou únia a niekoľko členských krajín EÚ. Prispievatelia zverili správu fondu a jeho finančných prostriedkov Európskej banke pre obnovu a rozvoj, ktorá riadi všetky operácie a projekty financované z tohto fondu. Základom pre napĺňanie účelu teda čerpanie fondu bolo uzatvorenie Rámcovej dohody medzi Ministerstvom hospodárstva SR a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj v roku 2001. Prostriedky z tohto fondu majú slúžiť na čiastočnú úhradu nákladov, ktoré vznikli Slovenskej republike predčasným odstavením JE V1. Čerpanie finančných prostriedkov na realizáciu jednotlivých projektov sa uskutočňuje na základe grantových dohôd uzavretých medzi spoločnosťou JAVYS a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Projekty na schválenie odporúča Spoločný výbor zložený zo zástupcov Ministerstva hospodárstva SR, Európskej banky pre obnovu a rozvoj, Ministerstva financií SR, Úradu jadrového dozoru SR, Národného jadrového fondu, Úradu vlády, spoločnosti JAVYS a ďalších príjemcov pomoci z fondu BIDSF.

 

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť