V piatok 21. januára 2011 boli odvezené posledné palivové kazety z 2. bloku JE V1 v Jaslovských Bohuniciach do medziskladu vyhoreného paliva. Posledný transport palivových kaziet znamená, že v elektrárni V1 sa už nenachádza žiadne vyhorené jadrové palivo.

Odvoz paliva je súčasťou prác, ktoré realizuje Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. v súlade s Koncepciou ukončovania prevádzky JE V1.

Prepravy vyhoreného jadrového paliva sa uskutočnili v zmysle schváleného harmonogramu v dvoch termínoch. V období od 18. októbra do 3. decembra 2010 bolo odvezených 300 palivových kaziet. Posledných 13 palivových kaziet bolo prepravených od 17. do 21. januára 2011.

Všetky činnosti súvisiace s prepravou boli realizované bezpečne, pri dodržaní limít a podmienok a podľa platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva z JE V1, vydaných Úradom jadrového dozoru SR. Jednotlivé prepravy sa uskutočnili pod priamym dozorom inšpektorov Úradu jadrového dozoru, ktorí boli pri nich fyzicky prítomní.

Slovensko sa zaviazalo k odstaveniu jadrovej elektrárne V1 v rámci prístupových rokovaní pred vstupom krajiny do Európskej únie. Dva bloky tejto elektrárne boli odstavené po 28 rokoch aktívnej prevádzky na konci roku 2006 resp. 2008. Odvtedy je elektráreň v etape ukončovania prevádzky. Odvoz vyhoreného jadrového paliva je dôležitou podmienkou, ktorú spolu s ďalšími je potrebné splniť v procese získania povolenia na 1. etapu vyraďovania JE V1.

Ing. Dobroslav Dobák