Zástupcovia Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu sa počas návštevy Slovenska a spoločnosti  JAVYS presvedčili, že sa SR predčasným odstavením JE V1 spôsobili zásadné škody. Iba samotné náklady spojené s predčasným odstavením elektrárne a jej následným vyradením predstavujú sumu 1,141 mld. €.
Poslanci boli oboznámení so skutočnosťou, ako sú tieto náklady pokryté z európskych zdrojov cez fond BIDSF a zo zdrojov SR a že z celkových nákladov 1,141 mld. € zostáva nepokrytých ešte 130 mil. €.

Nie je pravda, že by europoslanci objavili ďalších chýbajúcich 130 mil. €, o ktorých SR nevedela. Pri tvorbe 7-ročného finančného rámca EÚ na roky 2014 – 2020 deklarovala SR nedostatok zdrojov na pokrytie nákladov predčasného odstavenia JE V1 vo výške 330 mil. €. Slovenským predstaviteľom sa podarilo oproti pôvodnému návrhu Európskej komisie v sume 105 mil. € navýšiť sumu na 200 mil. €. Uvedenou prisľúbenou pomocou sa nedostatok zdrojov na pokrytie nákladov vyraďovania JE V1 znížil na 130 mil. €

Slovensko naďalej bude rokovať o pokrytí deklarovanej požiadavky v celej výške, pričom súčasnými diskusiami sa chce dosiahnuť maximálna úhrada chýbajúcich prostriedkov zo zdrojov EU a tým dosiahnuť šetrenie prostriedkov z národných zdrojov.

Zamietnutím celého rozpočtu EU na roky 2014-2020 zo strany Európskeho parlamentu v marci 2013 bolo ohrozených spomínaných a Európskou radou schválených 200 mil. € na JE V1. Počas vykonanej kontroly poslancami EP sme sa snažili preukázať, že s prostriedkami nakladáme dobre a hospodárne, aby sa vyrokované navýšenie zo 105 mil. € na 200 mil. € nespochybnilo zo strany poslancov Európskeho parlamentu, ktorý musia uvedený prísľub schváliť.

Pokladáme za pozitívny výsledok, že europoslanci nespochybnili nárok na samotné ďalšie financovanie zo zdrojov EU, a ani navýšenie z pôvodných Európskou komisiou navrhnutých 105 mil. € na 200 mil. €, čo samé o sebe je veľký úspech (ide totiž takmer o zdvojnásobenie pôvodne navrhovanej sumy), a to zvlášť pri súčasných škrtoch výdavkov rozpočtu EU.

SR presvedčila členov Misie a predovšetkým europoslancov, že realizujeme práce najlepšie z 3 krajín, peniaze vynakladáme efektívne a odhady nákladov sú napriek komplexnosti projektov uznané ako relevantné ako zo strany Európskej komisie, tak aj metodík Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

Chceme zdôrazniť, že náklady na vyraďovanie JE V1 sa skladajú z nákladov spojených s predčasným odstavením JE V1 ako i nákladov samotného technologického vyraďovania. Spolu tieto 2 položky predstavujú sumu 1,141 mld. €. Európska únia vrátane ďalších donorských štátov poskytla SR na zmiernenie následkov odstavenia jadrovej elektrárne JE V1 sumu 623 mil. €, pričom z uvedenej sumy sa SR spolu s EU rozhodla alokovať približne 450 mil. € na čiastočné pokrytie týchto nákladov predčasného odstavenia JE V1 (ostatné išlo do projektov prenosovej sústavy SEPS a opatrení zvyšovania energetickej efektívnosti). SR cez NJF a cez prostriedky spoločnosti JAVYS alokuje sumu 363 mil. €. SR ďalej počíta s pomocou 200 mil. € z rozpočtu EU v rokoch 2014-2020, čím zostane nedostatok prostriedkov v sume približne 130 mil. €. Uvedené prostriedky budú potrebné až po roku 2020, dovtedy SR musí rozhodnúť o spôsobe dofinancovania projektu resp. určiť z akých zdrojov sa nedostatok pokryje.

Ing. Dobroslav Dobák, EUR ING