Dňa 2.2.2015 bola v hlavných správach RTVS odvysielaná reportáž redaktorky Zuzany Hanzelovej, ktorá mala byť pôvodne venovaná zákonu o slobode informácií, z nášho pohľadu však svojím obsahom skĺzla do roviny neodôvodenej a účelovej prezentácie Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s., ako štátnej spoločnosti, ktorá sa podľa tvrdení redaktorky vyhýba zverejňovaniu informácií.


V tejto súvislosti by sme radi poukázali a verejnosti objasnili základné princípy fungovania spoločnosti a uviedli na pravú mieru niektoré zavádzajúce vyjadrenia, ktoré sa v reportáži objavili. Dovoľujeme si poukázať na skutočnosť, že JAVYS, a.s. nie je štátnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou, ale štátnou akciovou spoločnosťou, zriadenou za účelom dosahovania zisku. Z uvedeného dôvodu nie je pravdou, tak ako bolo vo všeobecnosti uvedené v reportáži, že "je platená z verejných financií". JAVYS, a.s. vykonáva riadnu podnikateľskú činnosť za účelom dosiahnutia zisku, o čom svedčia aj pozitívne hospodárske výsledky spoločnosti a každoročne odvedené dividendy štátu. Zdroje z Národného jadrového fondu, ktoré sú použité na krytie oprávnených prevádzkových nákladov súvisiacich s vyraďovaním JE A1 a JE V1, predstavujú v podmienkach JAVYS, a.s. cca 40% celkových prevádzkových tržieb a výnosov.
 
K časti reportáže, v ktorej odznelo, že štátne spoločnosti si zákon o slobode informácií vykladajú "po svojom a skrývajú sa za nejasné ustanovenia zákona" uvádzame, že JAVYS, a.s. v rámci identifikácie spoločnosti ako povinnej osoby postupovala úplne transparentne a v minulosti požiadala svojho akcionára a MS SR o stanovisko k povinnosti zverejňovať informácie podľa tohto zákona. Na základe právnych analýz a stanoviska MS SR, spoločnosť nie je povinnou osobou podľa tohto zákona. Aj napriek uvedenému, JAVYS, a.s. otvorene a ústretovo poskytuje informácie médiám, v prípade ak sú žiadosti o ich poskytnutie korektné a z hľadiska špecifického predmetu podnikania spoločnosti je ich možné sprístupniť. Zároveň dávame do pozornosti, že JAVYS, a.s. je verejným obstarávateľom a všetky zmluvy uzatvorené postupmi podľa zákona o verejnom obstarávaní vždy zverejňuje.

Z uvedených dôvodov sa dôrazne ohradzujeme voči odvysielaným tvrdeniam, ktoré našu spoločnosť vykresľujú v negatívnom svetle, ako spoločnosť, ktorá sa vyhýba zverejňovaniu informácií, je spoločnosťou financovanou z verejných zdrojov a povinnosti podľa zákona o slobode informácií si neplní z dôvodu "skrývania sa za nejasné ustanovenia zákona".

Ing. Agáta Staneková
hovorkyňa

< Späť