Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s. sa zaoberá činnosťami zameranými na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom. Zároveň je však tiež oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi,  rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu a  nepoužívanými žiaričmi a rádioaktívnymi materiálmi. Zdroje ionizujúceho žiarenia neznámeho pôvodu sa na území SR objavujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach, na hraničných priechodoch, ale aj na rôznych iných miestach.

V roku 2015 pracovníci Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. Bratislava zrealizovali 14 prípadov záchytu rádioaktívnych materiálov neznámeho pôvodu. Išlo najmä o súčiastky vojenskej techniky, poľnohospodárskej techniky, ale aj trezory, požiarne hlásiče a iné materiály. 

Takéto zachytené rádioaktívne materiály sa po ich identifikácii a zdokumentovaní prepravia a následne uskladnia, pred ďalším nakladaním s nimi, v certifikovaných skladoch Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. Materiály, ktoré spĺňajú limity pre uloženie v Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) sa priebežne spracovávajú a upravujú do bezpečnej formy do vláknobetónových kontajnerov. Následne sú prepravené do RÚ RAO na ich definitívne uloženie. Materiály, ktoré tieto limity nespĺňajú, sa ďalej bezpečne skladujú v určených priestoroch spoločnosti, až do momentu ich uloženia do pripravovaného hlbinného úložiska.

Všetky činnosti vykonávané pri dohľadaní, identifikácii, zdokumentovaní, preprave ZRAM, ich evidencii a ďalšom nakladaní,  JAVYS, a.s. sú realizované plne v súlade s platnou legislatívou, predpismi a rozhodnutiami príslušných dozorných orgánov.

Ing. Agáta Staneková, hovorkyňa

 

< Späť