Po rozhodnutí vlády SR o nábehu 2. bloku JE V1 pokračuje Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS, a.s.) ako jej vlastník a prevádzkovateľ v realizácii predbežných činnosti potrebných k opätovnému spusteniu bloku do výkonovej prevádzky. Prípadné spustenie 2. bloku JE V1 do prevádzky chápeme ako krok smerujúci k odvráteniu krajnej núdze vyvolanej prerušením dodávok plynu do Slovenskej republiky a chceme zdôrazniť, že nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko. Stavom krajnej núdze chápeme ohrozenie energetickej stability Slovenskej republiky ako aj obyvateľstva.

Opätovný nábeh 2. bloku umožňuje predovšetkým dobrý technický stav technologického zariadenia v ktorom sa v súčasnosti nachádza. Po odpojení od siete 31.12.2008 pokračoval proces odstavovania reaktora a následne bol blok vychladený postupným znižovaním teploty z prevádzkovej teploty 300°C na teplotu 40°C. 2. blok JE V1 je plne funkčný, má platné povolenie na prevádzku a spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky predpísané platnými predpismi.

Na technologickom zariadení boli vykonané štandardné opravy, bol spracovaný harmonogram nábehu bloku, sú vykonávané testy a previerky zariadení pred spustením bloku a prijímané administratívne opatrenia vyplývajúce z prevádzkových predpisov a príslušnej legislatívy.

Dôležitou informáciou je, že na opätovné spustenie a prevádzku 2.bloku JE V1 sa využije palivo, ktoré sa nachádza v reaktore a ktorého energia sa nedala vyčerpať z dôvodu predčasného ukončenia prevádzky. Inými slovami sa jedná o palivo, ktoré by už ďalej nebolo možné využiť na iné účely a bolo by transportované do dlhodobého skladu. Jeho využitie je teda dodatočným prínosom, s ktorým sa v procese predčasného odstavenia JE V1 nerátalo. Zásoba tejto energie umožní prevádzku bloku s využitím jedného turbogenerátora s výkonom 220 MW po dobu približne 2 mesiacov.

Náklady vznikajúce spoločnosti JAVYS z titulu nábehu bloku nepredstavujú vzhľadom na dobrý technický stav zariadenia významnú položku, jedná sa predovšetkým o bežné náklady na údržbu , ktoré by bolo v zmysle platných právnych predpisov potrebné vynaložiť aj počas fázy ukončovania prevádzky do etapy vyraďovania JE V1. Nákladmi, ktoré sú priamo spojené s procesom opätovného spustenia JE V1 sú najmä náklady na kontrolné, testovacie činnosti, previerky zariadení a na spotrebu prevádzkových
médií..

V závere opätovne zdôrazňujeme, že prípadné spustenie JE V1 do prevádzky bude vykonané v súlade s platnými právnymi predpismi a medzinárodnými štandardami v oblasti jadrovej energetiky a po udelení príslušných rozhodnutí Úradu jadrového dozoru SR. Opätovný nábeh 2. bloku JE V1 nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Všetky ďalšie činnosti súvisiace s opätovným spustením JE V1 bude spoločnosť JAVYS, a.s. vykonávať podľa pokynov jediného akcionára - MH SR.

Ing. Dobroslav Dobák
hovorca

< Späť