Firma JAVYS, a. s., opäť uspela v medzinárodnej konkurencii. Náročný projekt technického návrhu úložiska rádioaktívnych odpadov v Iraku, ktorý realizovala v konzorciu s nemeckými spoločnosťami je ukončený.

Európska komisia, v rámci podpory pre Irak, financovala projekt vývoja technického dizajnu úložiska rádioaktívnych odpadov (RAO) a sprievodnej bezpečnostnej dokumentácie.    

Tender na tento projekt vyhralo konzorcium, ktorého členmi boli spoločnosť JAVYS, a. s., a nemecké spoločnosti NUKEM Technologies Engineering Services GmbH (líder konzorcia) a BGE Technology GmbH, ktoré majú rozsiahle a dlhoročné skúsenosti v danej problematike.

Projekt v hodnote 1,7 milióna € v lokalite Al-Tuwaitha, ktorá sa nachádza približne 14 km južne od centra Bagdadu, realizovalo konzorcium v rokoch 2015 – 2019. Prijímateľom projektu bolo Ministerstvo vedy a techniky v Iraku, ktoré je prevádzkovateľom jadrových zariadení. Administratívne bol ukončený v ostatných týždňoch.

Cieľom projektu bolo vypracovanie dizajnu, bezpečnostnej správy pre úložisko, limít a podmienok bezpečnej prevádzky a ďalšej dokumentácie úložiska.

Spoločnosť JAVYS, a. s., zodpovedala za analýzu relevantných dokumentov na irackej strane a za ich porovnanie s medzinárodnými štandardmi. Chýbajúce miesta v irackej legislatíve JAVYS, a. s., navrhla pokryť príslušnými štandardmi a odporúčaniami (napr. Európskej únie alebo Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu). JAVYS, a. s., zodpovedala aj za vypracovanie doplňujúcej dokumentácie v oblasti budúcej prevádzky, limít a podmienok, radiačnej ochrany, inšpekcií, údržby a manažmentu úložiska.

Pri realizácii projektu JAVYS, a. s., zhodnotila rozsiahle skúsenosti s bezpečnou prevádzkou Republikového úložiska RAO v Mochovciach, ktorá bola prezentovaná aj v rámci návštevy prijímateľa projektu a členov konzorcia na Republikovom úložisku RAO v Mochovciach v októbri 2016.

Projekt v Iraku sprevádzalo od začiatku viacero výziev. Lokalita bola bombardovaná a plienená, množstvo stavebných objektov jadrových zariadení bolo zničených a chátrajúcich a dokumentácia zariadení a odpadov nebola kompletná. Existovalo vysoké riziko výskytu opustených žiaričov a veľké neistoty v kontaminácii pôdy (miera, hĺbka kontaminácie, kontaminanty). Navyše bolo potrebné sa vysporiadať so značnými neistotami spojenými s inventárom RAO na uloženie. Jednou z najväčších výziev bola jednoznačná požiadavka prijímateľa vybudovať úložisko priamo v lokalite, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rieky Tigris (približne 1 km).

Z tohto dôvodu, ako aj nedostatku informácií o geologickom podloží, bolo konzorciom navrhnuté jedinečné technické riešenie vo forme dodatočnej bariéry v spodnej časti úložiska. Okrem týchto výziev bol projekt sťažený aj množstvom personálnych zmien. Napriek tomu konzorcium svoju úlohu zvládlo a odovzdalo vypracovanú dokumentáciu irackej strane. Vkladom spoločnosti JAVYS, a. s., boli bohaté skúsenosti a znalosti našich expertov v oblasti manažmentu RAO.  

Projekt úložiska pre rádioaktívne odpady z vyraďovania bol navrhnutý vo vojnou zdevastovanej lokalite Al-Tuwaitha. V minulosti bol v Iraku rozsiahly jadrový program. Bombardovanie v roku 1991 v rámci vojny v Perzskom zálive s následným plienením však mali za následok vážne poškodenie jadrových zariadení. Celkovo išlo o 10 lokalít, predovšetkým však o lokalitu Al-Tuwaitha, ktorá je najväčšia v Iraku s rozlohou približne 1,5 km2 a bola v prevádzke od roku 1967. Na jej výstavbe sa vtedy zúčastnilo Francúzsko, Taliansko a bývalý ZSSR. Zahŕňala 18 jadrových zariadení (napr. výskumné reaktory, rádiochemické laboratórium, zariadenie na produkciu izotopov, zariadenia na výrobu paliva, technológie manažmentu RAO a iné).

Mgr. Miriam Žiaková
hovorkyňa 

 

< Späť